Bugun...



Azerbaycan Dışişleri'nden 'Kara Ocak' bildirisi

Azerbaycan'da, bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe "Kara Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları yad ediliyor. Konuyla ilgili Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

facebook-paylas
Tarih: 20-01-2022 14:13

Azerbaycan Dışişleri'nden 'Kara Ocak' bildirisi

İşte Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın 20 Ocak Ulusal Yas Günü’ne ilişkin bildirisi:

1990 yılının Ocak ayının 19’unu 20’sine bağlayan gece  SSCB yöneticilerinin emriyle 26.000 kişilik Sovyet ordusu Azerbaycan'ın Bakü, Sumgayıt ve diğer şehirlerine saldırmıştır. Bu askeri müdahale sonucunda 147 sivil hayatını kaybetmiş, 744 kişi ağır yaralanmıştır. Bu olay çağdaş Azerbaycan tarihine "Kara Ocak" olarak geçmiştir.

Bu trajik olaylardan önce, 1980'lerin sonunda Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı asılsız toprak iddiaları, eski Azerbaycan SSC'nin Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi'ndeki Ermeni radikallerinin saldırgan ayrılıkçı faaliyetleri ve SSCB yöneticilerinin bu yasadışı faaliyete verdiği destek ve ayrıca yüzbinlerce Azerbaycanlının Ermenistan'dan şiddetli ve vahşi bir şekilde sınır dışı edilmesi, Azerbaycan'da Sovyet Hükümetine karşı hareketin genişlemesini teşvik etti. Ulusal hareketi engellemek ve Azerbaycan halkının bağımsızlık iradesini kırmak için ülkeye konuşlandırılan Sovyet Ordusu uluslararası hukuk normlarını, eski SSCB Anayasasını ve Azerbaycan SSC Anayasasını ağır şekilde ihlal ederek, sivil halka karşı katliam yaptı.

Umummilli lider Haydar Aliyev, yaşanan trajik olayların hemen ardından Azerbaycan'ın Moskova'daki Daimi Temsilciliği'nde düzenlediği basın toplantısında, bu vahşeti şiddetle kınadı ve halkımıza yönelik yapılmış katliamın siyasi olarak değerlendirilmesini ve faillerin cezalandırılmasını talep etti. Milli Meclisin (Parlamento) Şubat 1994'teki özel oturumunda, 20 Ocak 1990'da masum insanların vahşice katledilmesi askeri saldırı ve suç olarak kabul edildi ve müzakereler sonucunda 1994 yılının Mart ayında “20 Ocak 1990'da Bakü'de yapılmış trajik olaylar hakkında” karar kabul edildi. O zamandan beri 20 Ocak Ulusal Yas Günü olarak anılıyor.

20 Ocak 1990 trajedisinin üzerinden 32 yıl geçiyor, ancak BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve diğer uluslararası yasal belgelerin ağır ihlali, özü ve kapsamı itibariyle 20. Yüzyılın en ciddi suçlarından biri olan bu olay bugüne kadar uluslararası çapta siyasi - hukuki değerlendirme almamıştır. Eski Sovyet liderleri bu suçtan doğrudan sorumludur. Uluslararası hukuka göre 20 Ocak olayları insanlık suçu olarak tanımlanmalı, bu suçun siparışçileri ve failleri cezalandırılmalıdır.

Muzaffer Başkomutanın liderliğinde reşadetli Azerbaycan Ordusu 44 gün süren savaş sonucunda ülkemizin toprak bütünlüğünü sağlamış ve hali-hazırda Azerbaycan Cumhuriyeti, bağımsızlığının yeniden kazanılmasının 31. yılında dünya topluluğunun değerli, güvenilir ve sorumlu bir üyesidir.

Azerbaycan'ın bağımsızlığının, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün güçlendirilmesi devletimizin temeli olup, bu temel ilkelere sürekli bağlı kalınması için mücadelemiz ebedidir. Devletimizin bağımsızlığına ve bütünlüğüne yönelik olası tehditler tarafımızdan kararlılıkla cevaplandırılacak ve Azerbaycan halkına ve devletine karşı çeşitli suçların sorumlularının adalet önüne çıkarılması için gerekli tüm adımlar atılacaktır.

Azerbaycan'ın bağımsızlığı, ülkemizin egemenliği ve toprak bütünlüğü için can veren tüm kahramanlarımızı derin saygı ve minnetle anıyoruz. izcihabrajansi.com




Kaynak: izcihabrajansi.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI