Bugun...



Bertaraf için gözler bakanlıkta

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSTAÇ, Marmara’daki müsilajı depolamaya başladı. Şu ana kadar 2 bin 700 metreküp müsilaj depolanırken değerlendirilmesi ve bertarafı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bilgi bekleniyor

facebook-paylas
Tarih: 24-06-2021 08:07

Bertaraf için gözler bakanlıkta

Gülden Çoktan - Marmara Denizi’ni etkisine alan müsilajla (deniz salyası) mücadele hız kesmeden devam ederken, Milliyet denizden toplanan müsilajın depolandığı sahayı gezdi. Şile’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İSTAÇ’a ait Kömürcüoda Düzenli Depolama Alanı’na, sekiz ve on metreküplük sızdırmaz vidanjörlerle getirilen müsilaj  3 bin metreküplük depolama alanına dökülüyor. Sarı renkli müsilaj toprağa dökülmesiyle kahverengi renk alarak katılaşıyor.

Personel 7/24 çalışıyor

Depolama alanına sadece İBB ekiplerinin topladığı değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanı sıra özel kuruluşların topladığı müsilaj da getiriliyor. 8 Haziran’dan bugüne kadar İBB’nin topladığı bin 500 metreküp, diğer kuruluşların topladığı bin 200 metreküp müsilaj burada depolanırken, toplama ve bertaraf için toplamda 100 personel 7/24 çalışıyor. Toplanan ürünlerin değerlendirilmesi ve bertarafı için bakanlıktan bilgi bekleniyor.

Depolama yapılıyor

Müsilajın Avrupa ve Asya yakasında bulunan arıtma tesislerinde oluşturulan 3 bin metreküplük depolama alanlarında toplandığını belirten İBB İSTAÇ Genel Müdür Yardımcısı Eyyüp Demirhan şunları söyledi: “8 Haziran’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Valiliği bir kampanya başlattı. O kampanya çerçevesinde sahillerde iş bölümü yapıldı. Bu çerçevede İBB ve Bakanlık tarafından denizden alınan müsilaj, depolama alanına sızdırmaz kamyonlarla getiriliyor. Kamyonlarımızın kapasitesi 8 ila 10 metreküp. Bakanlıktan, müsilajın değerlendirme ve bertarafıyla ilgili bilgi bekliyoruz. Şu an sadece depoluyoruz.”

2 bin 700 metreküp depolama yapıldı

İBB’nin müsilajın depolanması konusunda Asya yakasından sorumlu olduğunu söyleyen İSTAÇ Deniz Hizmetleri Müdürü Doğan Akpala da şöyle konuştu: “Sadece özel kuruluşlarla İstanbul’da bizim dışımızda marinaların içerisinde toplanıyor. Biz ayrıca bu özel kuruluşların topladığı müsilajı da talep etmeleri durumunda onlardan alıp depoluyoruz. Biyolojik kirlilik sınıfına girdiği için belediyelerin müdahale alanına girmiyor. Taze müsilaj, bardaktaki süt kıvamında oluyor. İki üç günde salyalaşıyor. Daha ele gelen bir madde haline geliyor. Bu madde halinde yüzde 97 su ihtiva ediyor. Toplanan müsilaj buraya gelene kadar tam sıvı oluyor. Sahalara boşaldığında ilk olarak sıvı halde boşalıyor. Yolculuk esnasında sarsıntıdan dolayı içinde mevcut su da homojene oluyor. Şu ana kadar biz İSTAÇ olarak bin 500 metreküp depolama gerçekleştirdik. Bin 200 metreküp diğer firmalardan aldık. Böylece toplam 2 bin 700 metreküp oldu.” 

3 bin metreküplük depolama alanı

İstanbul’da İBB’ye ait iki adet depolama alanı bulunduğunu aktaran İSTAÇ Genel Müdür Yardımcısı Eyyüp Demirhan, “Avrupa ve Asya yakasında olmak üzere iki adet depolama alanımız var. Şile’de arıtılan su, drenaj kriterlerine göre deşarj ediliyor. Diğer tesisimiz denize yakın olduğu için 3 bin metreküplük depolama alanında drene olup denize aktarılıyor. Müsilaj tabakası üstte kalıyor. Çünkü müsilaj, yapısal olarak yüzde 97’si sudan oluşan organik bir ürün” dedi.




Kaynak: izcihabrajansi.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER CEVRE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI