|
Tweet |
İZCİ MEDYA https://www.facebook.com/

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı gece yarısı paylaşımında “umut hakkı” tartışmalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yıldız, “Umut hakkı bağımsız bir hak değil, şartla salıverilme imkanının başka türlü ifadesidir” dedi.
Yıldız, Türk hukuk mevzuatında “umut hakkı” adı altında ayrı bir düzenleme bulunmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Umut hakkı bağımsız bir hak değil şartla salıverilme imkanının başka türlü ifadesidir. Şartla salıverilmeden farklı ve umut hakkı denen ayrı bir hukuki kurum yoktur. Bizim mevzuatımızda koşullu salıverilme kavramına yer verilir, umut hakkı nitelemesi kullanılmaz.”
Yıldız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarından hareketle yapılan “umut hakkı” nitelemesinin de şartla salıverilme anlamında kullanıldığını ifade ederek, bunun doğrudan tahliye sağlayan bir uygulama ya da af niteliği taşımadığını vurguladı.
Feti Yıldız, şartla salıverilmenin bir hak olarak uygulanabilmesi için gerekli kriterleri de paylaştı:
Hükümlünün kanunda belirtilen asgari cezayı çekmiş ve bu süre boyunca iyi halli olması,
İdare ve Gözlem Kurullarının raporu ile İnfaz Hakimliği’nin kararı doğrultusunda değerlendirme yapılması.
Bu iki şartın birlikte gerçekleşmesi ve infaz hakiminin kararıyla tespit edilmesi halinde hükümlünün şartla salıverilmeden yararlanabileceğini belirtti.
Yürürlükteki infaz mevzuatına göre, kapsam dışı hükümlüler hariç tüm hükümlülerin suç ve ceza türü ne olursa olsun şartla salıverilme imkanına sahip olduğunu ifade eden Yıldız, bazı suçların ise bu kapsam dışında tutulduğunu kaydetti.
Buna göre:
Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve milli savunmaya karşı işlenen örgütlü suçlardan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar,
Geçmişte ölüm cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilen terör suçluları,
Terör suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar
şartlı tahliyeden yararlanamıyor.
Yıldız, bu kişilerin şartlı tahliyeden faydalanabilmesi için İnfaz Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’ndaki ilgili yasaklayıcı düzenlemelerin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.