Bugun...



İran sınırında ‘göç’ teyakkuzu

Türkiye, Afganistan kaynaklı kitlesel göç ihtimaline karşı İran sınırında teyakkuzda. Sınırda mevcut birliklere ek olarak seçkin özel harekât polisleri ve jandarma görevlendirildi.

facebook-paylas
Tarih: 22-08-2021 09:40

İran sınırında ‘göç’ teyakkuzu

AYDIN HASAN Van - İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’nden gelen bilgiler üzerine, 13 Temmuz itibarıyla İran sınırında bir dizi ek önlemleri hayata geçirmeye başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, sınır hattına ek tedbirler çerçevesinde 750 özel harekât polisinden oluşan 35 seçkin tim gönderdi. Sınırda, mevcut birliklere ek olarak 2 bin 335 jandarma görevlendirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, ilk kez deniz dışında bir gölde bir yüzbaşının komutası altında karakol oluşturdu. Sahil Güvenlik botları, Van Gölü’nde konuşlandırıldı.

İller İdaresi Genel Müdürü Kırbıyık yapılan çalışmalara ilişkin özetle şu bilgileri verdi: “Van Gölü’nde Sahil Güvenlik unsurlarımızın yanı sıra bir adet jandarma botu da görev yapmakta. Bu dönemde İHA’lar toplam 297 saat faaliyeti gerçekleştirmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince, 2020 yılında toplam 4 bin 282, 2021’de ilk 8 ayda 4 bin 261 göçmen kaçakçısı yakalandı. Geçen yıla göre yüzde 90’lık bir artış var. 2020’de 505 bin 375, 2021’de 280 bin 374 düzensiz göçmenin girişi engellenmiştir. 2015’te Geri Gönderme Merkezlerimizin kapasitesi 20 bine çıktı. İnşallah yakın zamanda çok daha yüksek rakamlara çıkacak. Bizim temel hedefimiz ülkemize düzensiz göçmenlerin girmemesi. Bu kapsamda 2021’de ülkemize giren Afganistan uyruklu göçmenlerin yüzde 50’sini, Pakistan uyruklu yüzde 90’ını ülkelerine geri gönderdik.”

HÜCRE TİPİ YAPILANMA

Yetkililerin aktarımına göre, düzensiz göçle mücadelenin en zor yönü konunun insani boyutu. Göçmenlerin yaşadığı sıkıntılar yürek burkuyor. Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın, kaçakçıların, göçmenleri mal olarak gördüğünü belirtirken “Kaçakçılar, yakalanacaklarını anladıklarında maldan kurtulmak ister. Bu anlayışla Van Gölü’nde tekne batırdılar. Kaçakçılar, son dönemde eski hücre tipi yapılanmaya geçtiler. Şok evler, kullanılmayan apartmanlar, yıkık dökük evler gibi yerler. Şok evleri, toplanma alanı olarak kullanıyorlar. İnsanları buraya beşli, onlu gruplar halinde getiriyorlar. Bazı yerleri İHA’dan görülmemesi için toprağın altına gömüyorlar. Buralarda insanları bazen bir hafta bazen bir aydan fazla tutuyorlar. Bu insanlar yerde bir minder üzerinde sağlıksız şartlar içinde yaşıyor. Bir ekmek ve su için günde 20 lira veriyorlar. Şok evlerin birinden 370 göçmen aldık. 100’e yakın şok evini yıktık. Şok evler yıkılınca bu kez apartman dairelerine götürmeye başladılar” dedi.

Kaçakçılar, organizatörler ve terör örgütünün geçiş yaptığı yerlerin aynı olduğunu belirten Aydın “Uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı son dönemde azaldı. Uyuşturucunun cezası var. Sigara da yakalanırsa, parasını verdiği sermayesini kaybediyor. Ama kaçakçının, insan kaçakçılığında kaybedeceği bir sermayesi yok. Bunun için sigara kaçakçılığı düştü. Kaçakçı, maliyeti olmayan düzensiz göç ve insan ticareti alanına yöneldi” ifadelerini kullandı.

‘TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ’

İran’da 2.5 milyon dolayında Afgan göçmenin bulunduğu belirtiliyor. İran’daki bu göçmenlerin gelişmelere bağlı olarak Türkiye’ye yönelme ihtimali endişe kaynaklarından birini oluşturuyor. Diğer endişe kaynağı ise, Taliban’dan kaçanların İran üzerinden Türkiye’ye kitlesel halde yönelme ihtimali. Yetkililer, “Biz bütün ihtimallere göre tedbirlerimizi alıyoruz” dedi.

MSB, Kabil’de çocuklara yardım eli uzatan Mehmetçik’in fotoğraflarını paylaştı.

379 TÜRK DAHA TAHLİYE EDİLDİ

Afganistan’daki Türk vatandaşlarının tahliyesine yönelik çalışmalar sürüyor. Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndaki güvenli bölgede  bekleyen 379 Türk vatandaşı daha “uçan kale” olarak nitelendirilen Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 adet A400 M tipi nakliye uçağıyla yurda getirildi. izcihabrajansi.com




Kaynak: izcihabrajansi.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI