Türkiye genelinde APP (Avrupa Press Plaka) kullanımına yönelik başlatılan kapsamlı denetimler ve beraberinde uygulanan ağır cezalar, araç sahipleri arasında paniğe yol açtı. Özellikle 2024 yılı itibarıyla zorunlu hale gelen karekod uygulamasıyla birlikte eski tip mühürlü plaka kullanan vatandaşlar, "plakam sahte mi?" endişesiyle şoförler odalarına akın etmeye başladı. Sultanbeyli Şoförler Esnaf Odası Başkanı Serdar Şahinoğlu, son günlerde yaşanan APP yoğunluğunun nedenlerini ve çözüm yollarını değerlendirdi.

"Vatandaşlar karekod yok diye panik yaptılar"
Normal şartlarda günde ortalama 150 plaka basımı yaptıklarını ifade eden Şahinoğlu, bu rakamın son günlerde 700’e kadar çıktığını belirtti. Vatandaşların süreci tam olarak anlayamadığını dile getiren Şahinoğlu, şu ifadelere yer verdi:
Biz normalde günde 100-150 plaka basan odalarız. Şu an mesaimizi artırdık ve günlük 600-700 plaka basıyoruz. Ancak mevcut talebi karşılamamız mümkün değil; şu an olağanüstü bir durum söz konusu. APP plakalarda 140 bin TL’ye varan cezai işlemler ve araç bağlama durumları söz konusu. Bu duruma maruz kalan çok sayıda vatandaşımız var. Bu mağduriyeti yaşamamak için "Plakam sahte mi?" diye bize başvuranların sayısında da ciddi bir artış oldu. İnsanlar aslında süreci tam olarak anlayamadı; 2024 yılında karekod uygulaması geldi ve 2024 öncesi basılan plakalarda karekod yok, mühür var. Ancak karekodsuz plakası olan vatandaşlar şimdi plaka değişimi için notere yöneliyor."

"Birçoğu araçlarını İstanbul’da bırakıp memleketlerine dönmek zorunda kalacak"
Mevcut sistemde vatandaşın eski plakasını notere teslim ettikten sonra yeni plaka için odaya geldiğini söyleyen Şahinoğlu, kapasitenin çok üzerinde bir taleple karşılaştıklarını ve özellikle bayram tatili öncesi il dışından gelen vatandaşların araçlarını İstanbul’da bırakıp memleketlerine dönmek zorunda kalabilecekleri uyarısını yaparak, "En büyük sorun da burada başlıyor. Vatandaşlar plaka değişimi için notere gidiyor, eski plakalarını araçlarından söküp notere teslim ediyorlar. Özellikle il dışından gelen vatandaşlarımız eski plakalarını teslim ettikten sonra yeni plakalarını almak için odaya geliyorlar. Vatandaşlarımız burada sıra bekliyor ama bu yoğunlukta işlemlerini tamamlayabilmeleri mümkün görünmüyor. Birçoğu araçlarını İstanbul’da bırakıp memleketlerine dönmek zorunda kalacak. Çünkü plakalarını notere teslim etmiş durumdalar" dedi.

"Vatandaşlar yeni plakasını alırken eski plakasını notere değil esnaf odalarına teslim etmeli"
"Vatandaşlara belirli süre verilerek plaka değişimini tamamlamaları istenmeli; aksi takdirde yoğunluğun sona ermesi mümkün değil"
Bu noktada APP plaka süreciyle ilgili düzenleme gerektiğini ifade eden Şahinoğlu, "Devlet büyüklerimizden sürecin yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Biz sürecin şu şekilde olması gerektiğini düşünüyoruz: Vatandaşlar yeni plakasını alırken eski plakasını notere değil esnaf odalarına teslim etmeli. Bu şekilde hem araçlar plakasız kalmaz hem de vatandaş mağdur olmaz. Ya da vatandaşlara belirli bir süre verilerek bu süre içinde plaka değişimini tamamlamaları istenmeli; aksi takdirde bu yoğunluğun sona ermesi mümkün değil. Bu şekilde giderse vatandaşın talebi bitmeyecek ve mağduriyet artarak devam edecek. Yetkililerden ve devlet büyüklerimizden bu konuda anlayış ve çözüm bekliyoruz" şeklinde konuştu.
İzzet Aydın








İzci Medya Ramazan Bayramı için yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi...
Av. Serdal AYCİBİN Ramazan Bayramı için yayınladığı mesajında şu ifadelere yer v..
Bursa'da hızla seyir halindeki motosikletli, dönüş yapan otomobile çarpıp metrel..
UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu rövanşında Galatasaray, deplasmanda İngiliz ek..
Galatasaray, Liverpool ile oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu rövanş maçı..
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, İran'ın ülke toprakl..
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak..
Kocaeli'de bayram öncesi sokaklarda duygu sömürüsü yapan ve şehir dışından mevsi..
Türkiye genelinde ticari taksilerde vergilendirme ve ödeme sistemini değiştiren ..
Ramazan ayının en faziletli gecesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi yarın idrak ..
6 Şubat depremlerinde 35 kişinin yaşamını yitirdiği Ezgi Apartmanı’nın yıkılması..
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hayatını kaybettiği yönündeki iddialar s..
Antalya’da son günlerde poyraz ve ters akıntının etkisiyle Antalya Körfezi kıyı ..
İstanbulspor’un genç futbolcusu Baran Alp Vardar’dan acı haber geldi. Bir süredi..
Aksaray–Nevşehir kara yolunda meydana gelen feci kazada bir otomobil kontrolden ..
ABD merkezli haber sitesi Semafor, ABD’li hükümet yetkililerine dayandırdığı hab..
İzci Haber Ajansı’ndan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajında şunları ifade etti...
Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Fatih Camii'ne kimliği belirsiz kişi ya da kişil..
Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Nahçıvan Havalimanı'na İran'a ait..
Av. Serdal Aycibin’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajında şunları ifade etti...
Hatay'da imha edilen balistik mühimmatın ardından İran’dan açıklama geldi. Tahra..
Trabzonlu 10 yaşındaki Lina Saka, küçük yaşta keşfettiği matematik yeteneğiyle k..
ABD merkezli haber sitesi Axios, Mossad ve CIA destekli çeşitli Kürt gruplara me..
İsrail Savunma Savunma Bakanı İsrael Katz, İran'ın öldürülen dini lideri Ali Ham..
Gümüşsuyu mahallesi Kelle İbrahim Caddesinde Ali AK ismine kayıtlı bu bölgede ha..
Beykoz belediyesinin sözde çözüm merkezi adı üzerinde bir telefon hattı var faka..
Haber ajansımıza gelen şikâyet ve ihbarlarda Beykoz balık ekmek akşam 20.00 den ..