Bugun...



NATO’ya katılımları reform hızına bağlı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerinin, Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek somut adımların atılmasına bağlı olduğunu söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 21-06-2022 08:54

NATO’ya katılımları reform hızına bağlı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuruları ile ilgili Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda temaslarda bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in özel kalem müdürü Stian Jenssen başkanlığında toplanan Türk, İsveç ve Finlandiya heyetleri, Ankara’nın sunduğu yol haritası üzerinde müzakerelerde bulundu.

Yaklaşık 9 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Kalın, Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurusu ve Türkiye’nin endişelerinin ne şekilde giderileceğine yönelik olarak bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini anlatan Kalın, müzakerelerin süreceğini, 29-30 Haziran’da Madrid’de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’nin de Finlandiya ve İsveç’in İttifak’a katılımı konusunda son tarih olmadığını kaydetti.

‘Acil adım atılmalı’

NATO’nun bir güvenlik ittifakı olduğunu hatırlatan Kalın, “İttifaka üye olmak isteyen ülkelerin NATO müktesebatını bire bir uygulama ve üye ülkelerin dile getirdiği güvenlik endişelerini karşılama yükümlülükleri bulunduğunu” dile getirdi.

İsveç ve Finlandiya ile müzakerelerin devam edeceğini vurgulayan Kalın, bundan sonraki süreçte iki ülkenin atacağı somut adımların belirleyici olacağına işaret etti. Bölücü terör örgütü PKK’nın İsveç’teki propaganda eylemlerinin ‘örgütün yıllar içerisinde İsveç’te kazandığı mevcudiyetin somut kanıtı’ olduğuna dikkat çeken Kalın, PKK ve iltisaklı örgütlerin faaliyetleriyle ilgili olarak İsveç’in acilen adım atması gerektiğini ifade etti.

‘Yasayı izleyeceğiz’

Kalın, İsveç’te terörle mücadele yasasının 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini, yasanın uygulanma sürecini titizlikle izleyeceklerini dile getirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le de görüştüklerini açıklayan Kalın, Türkiye’nin stratejik önemi ve küresel meseleler ile NATO’nun zirvedeki gündemini değerlendirdiklerini söyledi. Kalın, zirveye katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli temaslarda bulunacağına da işaret etti. izcihaberajansi.com







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI