Bugun...



Plastik atıklardan ‘Marmara Canavarı’

Plastik kirliliğine dikkat çekmek isteyen denizcilerin Caddebostan’ın derinliklerinden topladığı plastik atıklarla ‘Marmara Canavarı’ adlı heykeli yapan Prof. Dr. Çınar, “İnsanların attığı plastik atıklar doğayı yok eden bir canavar. Bunu göstermek istedim” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 05-10-2022 07:18

Plastik atıklardan ‘Marmara Canavarı’

Dünya okyanuslarında yaklaşık 150 milyon ton plastik atığın yüzdüğü tahmin edilirken insanların göremediği suyun derinliklerinde görülmeyen plastik atığın miktarı bilim insanlarını endişelendiriyor. Plastik atık kirliliğine dikkat çekmek için Türk Balıkadamlar Külübü ve Marmara Yelken Kulübü bir etkinlik düzenledi. TBK’nın gönüllü 12 dalgıcı yaya ve tekne trafiğinin çok yoğun olduğu Caddebostan sahilinde dalış yaparak suyun altındaki plastik atıkları topladı. Dalgıçlar denizin 5-7 metre altından 15 çuval çöp, 8 araç lastiği ve bir scooter çıkarttı. Marmara Yelken Kulübü ülesi yelkenci çocuklar ise aileleriyle birlikte kıyıdaki çöpleri çuvallara doldurdu. İki ekibin getirdiği çöpler Caddebostan İskelesi’nde kısa süre sergilenirken, plastik atıkların dünyaya verdiği zararın anlatılması için Prof. Bülent Çınar işe koyuldu.

Prof. Bülent Çınar, dalış sırasında hazırladığı metal iskelet üzerine araç lastiklerini, tek kullanımlık plastik şişeleri, metal ızgarayı, tekne parçalarını ve scooterı yerleştirdi. ‘Marmara Canavarı’ adını verdiği sembolik heykeli 1 saatte yapan Prof. Bülent Çınar, insanların hoyratça geride bıraktığı plastik atıkların pek çok canlının ölümüne neden olduğu gerçeğinin kendisini çok rahatsız ettiğini söyledi. Prof. Çınar, “İnsanların çöpleri dünyayı yok eden bir canavar benim gözümde. Bilinçli olarak geride bıraktığımız bu kadar çöp doğaya aslında yaşadığımız gezegene büyük zarar veriyor. Zihnimde bir canavar olan plastik atık kirliliğini dalgıçların topladığı çöpler ve çocukların kıyıdan getirdikleriyle bu esere dönüştürdüm. Çöplerin suyun altında bir canavar olduğunu ve canlıların yaşam alanlarını yok ettiğini anlatmak istedim. “ dedi.

Ekosistemi öldürüyor

Türk Balıkadamlar Kulübü Başkanı Gündoğdu Saruhanoğlu ise, geri dönüştürülmesi gereken bu atıkların suyun altında karşılarına çıkmasının üzücü olduğunu belirtti. Okyanusun plastik atık yüküne her yıl 7 milyon tona yakın insansal çöp eklendiğinin belirten Saruhanoğlu, “Deniz hareketler plastik atıkları her yere götürebilir. Plastik atık artık küresel bir sorun olarak sıklıkla karşımıza çıkıyor.” dedi. Marmara Yelken Kulübü Başkanı Vedat Özcan ise, deniz ekosistemine büyük zarar veren plastik atıkların aşamalı olarak parçalanırken bile zehir saçtığını belirtti. Özcan, “Yelken yapan çocuklar maviliklerin üzerinde yüzen plastik atıkları gördükçe mutsuz oluyorlar. İnsanların denizleri ve çevreyi korumak konusunda daha duyarlı olmarı için bu etkinliği düzenledik” dedi.

 

izcihaberajansi.com



Kaynak: izcihaberajansi.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER CEVRE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI