Bugun...



Van Gölü'ndeki iyileşme kısa sürdü! Su tekrar çekilmeye başladı, yaz sonunda durum epey sıkıntılı olabilir

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde, sıcak hava dalgasıyla birlikte su seviyesinin geriye gidiş süreci yeniden başladı. Yazın uzun süreceğine dikkat çeken Van YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Önümüzdeki aylar itibariyle iyileşme değil, sürekli alan kaybeden bir göl göreceğiz" diyor.

facebook-paylas
Tarih: 24-07-2023 13:15

Van Gölü'ndeki iyileşme kısa sürdü! Su tekrar çekilmeye başladı, yaz sonunda durum epey sıkıntılı olabilir

İlkbahar yağışlarıyla iyileşmenin görüldüğü Van Gölü'nde, sıcak hava dalgasının getirdiği buharlaşmayla birlikte sular yeniden çekilmeye başladı.

SICAKLIKLAR GÖLDEKİ BUHARLAŞMAYI HIZLANDIRDI

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün su seviyesinde gidişat yeniden tersine döndü. Bu yılın ilkbahar aylarında güneşli gün sayısında azalma, sağanak yağışların artışı ve sıcaklıkların düşük olması Van Gölü'nün su seviyesinin iyileşmesine neden olmuştu. Ancak yaz aylarıyla birlikte artan aşırı sıcaklıklar göldeki buharlaşmayı hızlandırdı. Buharlaşmayla birlikte havzadaki birçok irili ufaklı göl kuruma noktasına gelirken, kötü gidişattan Van Gölü de nasibini aldı.

"GÖL SÜREKLİ ALAN KAYBEDİYOR"

Sıcak hava dalgasıyla birlikte göldeki seviyenin geriye gidiş sürecini başlattığını ifade eden Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu,"Dağlardaki kar erimeleri, düşen yağışlar ve yer altı suları gölü besliyor. Son 15-20 gündür havzada sıcaklık artışı görüyoruz. Hava hemen hemen her gün açık ve güneşli geçiyor. Bu durum havzadaki buharlaşmanın şiddetini artırıyor. Önümüzdeki aylar itibariyle iyileşme değil, sürekli alan kaybeden bir göl göreceğiz. Bu yıl da yaz aylarının biraz daha uzayacağına ilişkin araştırmalar da var. Bu durum havzada da karşılık bulursa göl alan kaybetmeye devam edecektir" dedi.

"ÇOK EKSTREM SICAKLIKLARI GÖRECEĞİZ"

Göldeki alan kaybının beklenilen bir durum olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, "Dünyanın ortalama sıcaklığı her geçen gün artıyor. Okyanuslardaki ısınmalar dünyanın da sıcaklığını artırdığı için dolayısıyla alansal kayıplar devam edecek. Bu havzada 30 derecenin üstü ama dünyanın farklı bölgelerinde 50 dereceleri bulan sıcaklıklarla karşılaşmak gayet doğal bir sonuç haline gelecektir. Dolayısıyla bunun yansımalarını burada da göreceğiz. Havzadaki sıcaklıklarda da artış olacak. Özellikle önümüzdeki 5 yıllık süreçte çok ekstrem sıcaklıkları göreceğiz" diye konuştu.

izcihaberajansi.com İHA



Kaynak: İHA




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL HABERLER Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI