Bugun...



Erdoğan'ın diplomasıyla ilgili dava istinafa taşındı: Diploma meselesi kişisel veri değil

HKP'nin, Erdoğan'ın diplomasının açıklaması için açtığı dava, "ehliyet" yönünden reddedildi. İtiraz dilekçesinde "Partili cumhurbaşkanının diplomasını başka bir partinin sorması hukuki" denildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 09-01-2022 11:51:29 Tarih: 09-01-2022 11:42

Erdoğan'ın diplomasıyla ilgili dava istinafa taşındı: Diploma meselesi kişisel veri değil

Halkın Kurtuluş Partisi’nin (HKP) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili açtığı dava, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi tarafından "bu konuda partinin dava açma hakkı olmadığı" gerekçesiyle reddedildi. Avukat Doğan Zafer Çıngı kararı istinafa mahkemesine taşıdıklarını açıkladı.

HKP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite ve lise diplomalarında belirsizlik olduğunu iddia ederek Marmara Üniversitesi’ne başvuru yaparak üniversitede bulunması gereken diplomaların, üniversite sicil dosyasının ve transkript belgesinin, gerçekte bulunup bulunmadığını sormuş, varsa bir örneğinin paylaşılmasını talep etmişti.

Marmara Üniversitesi, HKP’nin başvurusunu “kişisel veri olduğu” gerekçesiyle reddetmişti. HKP avukatları daha sonra üst başvuru yolu olarak Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvuru yapmış ve yine “kişisel veri olduğu” gerekçesi ret cevabı almıştı.

 

 

 

MAHKEME: DAVA EHLİYET YÖNÜNDEN REDDEDİLDİ

Bunun üzerine HKP avukatları, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun kararının iptali için Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı.

İptal davalarının "idari işlemle doğrudan meşru, kişisel ve güncel menfaat ilgisi kurabilenler tarafından açılabileceğini" belirten mahkeme, HKP'nin dava konusunda "doğrudan menfaat ilgisi olmadığı" gerekçesiyle davayı reddetti.

Kararda, "Dava konusu işlemle davacı siyasi parti arasında güncel, kişisel ve meşru bir menfaat ilişkisinin olmadığı anlaşıldığı, dava konusu olayda olduğu gibi menfaat ihlalinin bu kadar geniş yorumlanmasına hukuken olanak bulunmadığı, davacının söz konusu işlemin iptalini istemede güncel, kişisel ve meşru bir menfaatinin bulunduğunun kabulünün mümkün olmadığı anlaşıldığından, davanın ehliyet reddi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır" denildi.

 

 

 

İTİRAZ DİLEKÇESİ: TALEP EDİLEN BİLGİLİ TÜM ÜLKE İÇİN HAYATİ ÖNEMDE

HKP avukatları, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi’nin kararını, bugün Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Dilekçede, talep edilen bilgilerin kamu yararını ve kamu düzenini ilgilendirdiği belirtildi.

HKP'nin talep ettiği bilgilerin kamu yararını ve kamu düzenini ilgilendirdiği vurgulanan dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa'nın Cumhurbaşkanı adayı olabilme ve seçilebilme şartlarından olan 4 yıllık üniversite mezunu olma zorunluluğunun Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından sağlanıp sağlanmadığı noktasında Türkiye'de birçok insan şüpheye düşmüştür. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu'nun 'Amaç' Maddesi gereğince de demokratik ve şeffaf bir yönetim için Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir kurumun başındaki kişinin bu görevi yürütmek için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı bilgisinin edinilmesi ve bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması tüm ülke için hayati önem taşımaktadır."

'PARTİLİ CUMHURBAŞKANININ DİPLOMASINI, BAŞKA BİR SİYASİ PARTİNİN SORUMASI HUKUKİDİR'

"Menfaat ilişkisi" kavramının geniş yorumlanması gerektiği kaydedilen dilekçede, "Cumhurbaşkanlığı gibi bir makamda bulunan kişinin bu makama gelme koşulları yoksa bunun araştırılmasını isteme ve dava açmada tüm özel tüzel kişiliklerin menfaati dolayısıyla taraf olma ehliyeti vardır" denildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanlarının partili olduğuna dikkat çekilerek, siyasi partilerin bu bilgileri talep etmesinin hukuki olduğu belirtildi: "Artık Partili bir Cumhurbaşkanı söz konusudur. Bu nedenle Partili bir Cumhurbaşkanının diplomasını başka bir Partinin sorması ve kamuoyu ile paylaşmasını istemesi gayet hukukidir."

 

 

 

AVUKAT CINGI: SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Konuya ilişkin açıklama yapan HKP avukatı Doğan Zafer Çıngı, "Halkın Kurtuluş Partisi olarak Tayyip Erdoğan’ın diploma meselesinin peşini bırakmıyoruz. Bizce Tayyip Erdoğan’ın diploma meselesi kişisel veri değildir. Tüm halkımızla paylaşılması gereken genel bir bilgidir. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı’nın diplomasının olup olmadığı sadece o kişiyi veya o kişinin okuduğu iddia edilen okulları değil, herkesi ilgilendirmektedir" dedi.

"Partimiz yıllardır bu diploma meselesi için mücadele veriyor ve mücadelesini de sürdürecektir" diyen Cıngı, "Ne olursa olsun. Hangi şartlar önümüze gelirse gelsin bu mücadelesinden vazgeçmeyecektir. HKP olarak yaptığımız istinaf başvurusunun sonuna kadar takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

 

izcihabrajansi.com

 

 




Kaynak: izcihabrajansi.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI