Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini tanıyarak eğitim ve meslek tercihlerinde doğru yönlendirilmelerini sağlamak amacıyla Mesleki İlgi ve Mesleki Beceri Envanterleri geliştirildi. Yazılım süreçleri tamamlanan envanterler, 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokul ve lise öğrencilerine uygulanacak. Dijital ortamda uygulanacak envanterler, hazırlanan internet sitesi üzerinden öğrenciler tarafından cevaplanacak. Yanıtlar, okul rehber öğretmeni ve psikolojik danışmanlar tarafından değerlendirilecek; böylelikle öğrencilere mesleki rehberlik kapsamında yönlendirme ve yerleştirme hizmeti sunulacak. Envanterler sayesinde öğrencilerin liseye geçiş ve program tercihlerinde daha doğru yönlendirilmesi, dijital yeterliklerinin güçlendirilmesi ve mesleklere yönelik olumlu tutum geliştirmeleri hedefleniyor. Çalışma, öğrencilerin hem kendilerine uygun programları seçmelerine hem de eğitim ile iş yaşamı arasındaki ilişkiyi daha bilinçli kavramalarına katkı sağlayacak.
Mesleki İlgi Envanteri, bilim, doğa/ekosistem, sosyal etki, kültür, toplum ve inanç sistemi, sanat, spor, sağlık, teknoloji ve mühendislik, veri bilimi ve dijital iletişim gibi geniş bir yelpazede öğrencilerin ilgilerini ölçmeye yönelik maddeler içeriyor. Mesleki Beceri Envanteri ise ortaokul ve lise öğrencilerinin Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde yer alan 53 alan ve 114 dala yönelik beceri profillerini belirlemek üzere hazırlandı. Ortaokul düzeyinde öğrenciler liseye geçiş sürecinde ilgi ve becerilerine uygun alanlara yönlendirilecek, lise düzeyinde ise yükseköğretim programlarına veya meslek dallarına daha bilinçli yönelimleri sağlanacak. Envanterler yalnızca öğrenciler için değil, öğretmen ve veliler için de yol gösterici olacak. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde kullanılacak bu araçlar, öğrencilerin mesleki gelişimlerini destekleyecek güçlü bir kaynak niteliği taşıyor.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temel ilkeleri doğrultusunda hazırlanan envanterler, eğitim ile istihdam arasındaki bağı güçlendirerek, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı yetiştirme hedefini destekleyecek. Bu sayede öğrenciler yalnızca okul dönemlerinde değil, yaşam boyu gelişim süreçlerinde de kendilerini tanıyacak, potansiyellerini ortaya çıkaracak ve doğru mesleki kararlar alabilecek.
Muhammed Musab Gümüşer








Hatay'da imha edilen balistik mühimmatın ardından İran’dan açıklama geldi. Tahra..
Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Nahçıvan Havalimanı'na İran'a ait..
Akın Gürlek, yargı süreçlerinin hızlandırılması ve geciken davaların azaltılması..
Hatay'da durdurulan minibüs ve otomobil içerisinde 15 kaçak göçmen yakalandı, in..
Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Fatih Camii'ne kimliği belirsiz kişi ya da kişil..
ABD merkezli haber sitesi Axios, Mossad ve CIA destekli çeşitli Kürt gruplara me..
Mehmet Şimşek, akaryakıt fiyatlarındaki artışın vatandaşlara etkisini azaltmak a..
İsrail Savunma Savunma Bakanı İsrael Katz, İran'ın öldürülen dini lideri Ali Ham..
Iğdır ve Batman'da 2 şüpheli ölüm kayıtlara geçti. Iğdır'da polis silah sesi duy..
Milli Eğitim Bakanlığı, ramazan ayı boyunca okullarda milli ve manevi değerleri ..
Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Başkomiser Mehmet Cengiz’in intiharının..
Emekli maaş zamlarının açıklanmasının ardından milyonlarca emeklinin gözü 2026 R..
Aksaray’da kendisine yardımcı olma vaadinde bulunan kızının komşusuna telefon ba..
Japonya'da 20 Ocak'tan bu yana etkili olan yoğun kar yağışı ve soğuklar nedeniyl..
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, trafik kazalarına ilişkin emsal niteliğinde bir karar..
Adana’da gece başlayan sağanak yağış sebebiyle yollar adeta göle döndü. DSİ’ye a..
Gümüşsuyu mahallesi Kelle İbrahim Caddesinde Ali AK ismine kayıtlı bu bölgede ha..
Beykoz belediyesinin sözde çözüm merkezi adı üzerinde bir telefon hattı var faka..
Haber ajansımıza gelen şikâyet ve ihbarlarda Beykoz balık ekmek akşam 20.00 den ..