Bugun...



İstanbul'a doğru ilerliyor! Tarih verildi: Felç edebilir!

Son tahminlere göre cuma gecesinden itibaren Marmara bölgesi kar yağışıyla karşı karşıya kalacak. "Kar örtüsü İstanbul'u felç edebilir" diyen Prof. Dr. Orhan Şen önemli uyarılarda bulundu. Son meteorolojik tahminlere göre Marmara bölgesi genelinde etkili olması beklenen yağışlar bugün başlayacak.

facebook-paylas
Tarih: 21-01-2022 11:24

İstanbul'a doğru ilerliyor! Tarih verildi: Felç edebilir!

Oğuzcan Atış - Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan son hava tahminlerine göre, Marmara bölgesi başta olmak üzere yurdun batı kesimleri cuma gününden itibaren yeni bir sistemin etkisine girecek.

'İZMİR’E BİLE KAR YAĞABİLİR'

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kar yağışının cuma akşamından itibaren Marmara bölgesi başta olmak üzere iç Ege’de de etkili olmasının beklendiğini belirtti. Prof. Dr. Orhan Şen, "Beklenen sistem cuma akşamı Marmara bölgesinden giriş yapacak. İlk etapta Trakya ve İstanbul’da karla karışık bir yağış bekleniyor. Kar yağışının cumartesi gecesi başlayıp salı gününe kadar etkisini göstermesi bekleniyor” diye konuştu.



Prof. Dr. Şen, kar yağışının geniş bir alanda etkili olacağının altını çizdi. Prof. Dr. Şen, “Bu kar yağışı Marmara başta olmak üzere batı bölgelerde ve Anadolu’nun bazı kesimlerinde etkisini gösterecek. Pazartesi günü İzmir’e bile kar yağma ihtimali var. Yine Muğla ve Aydın’ın iç kesimleri de kar alabilir” dedi.

İlgili Haber Son dakika: Meteoroloji kritik günü açıkladı! Çok daha kuvvetli olacak

BURSA-KASTAMONU ARASI YOĞUN KAR ALACAK

Prof. Dr. Orhan Şen, beklenen sistemin yoğunlukla Bursa-Kastamonu arasında kar bırakma ihtimâlinin daha yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şen, "Bu kar yağışı nerede kuvvetli olacak diye soracak olursak bunun cevabı gelen sistemin işleyişine bağlı olduğu. Sistem kuzeybatıdan geliyor. Eğer kuzeydoğudan gelseydi İstanbul’a çok kar bırakırdı. Kuzeybatılı bir sistem olduğu için karayel tarafından dengeleniyor. Bu sebeple kar yağışının Bursa-Kastamonu arasındaki hatta cumartesi günü yoğun kar bırakması bekleniyor" ifadelerini kullandı.

'4-5 SANTİMLİK KAR ÖRTÜSÜ BİLE FELÇ EDEBİLİR'

Kar yağışının etkili olacağı bölgelerde ulaşımda aksaklıklar yaşanabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Orhan Şen, “Kar beklediğimiz bölgelerde önemli ulaşım yolları bulunuyor. İzmir-İstanbul yolu biliyorsunuz Balıkesir-Bursa bölgesinden geçiyor. Bunun dışında Ankara-İstanbul yolu var. Buralarda yaşanacak olası aksaklıklara karşı önlem alınması gerekiyor” yorumunda bulundu.

İlgili Haber Gaziantep'te 54 yılın en etkili kar yağışı sonrası hayat normale dönüyor

İstanbul içinde de kar örtüsü oluşacağının altını çizen Prof. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da öyle çok etkili bir yağış beklenmiyor ama 4-5 santimlik bir kar örtüsü oluşacağı tahmin ediliyor. Yani 'Yüzyılın karı geliyor, metrelerce kar yağacak' gibi bir durum yok. Ancak şehrin nüfusu ve günlük hareketlilik göz önüne alındığında 4-5 santimlik bir örtü bile İstanbul’u felç edebilecek bir potansiyele sahip. Bu konuda İBB’nin de önlemler alması kaçınılmaz bir durum" detaylarını paylaştı.



İstanbul’da geçtiğimiz günlerde gece saatlerinde etkili olan kar yağışının sistemsel olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Şen, "Bu kar yağışı göl etkisi dediğimiz durumun sonucunda oluştu. Karadeniz üzerinden gelen hava dalgası deniz suyunun sıcak olması sebebiyle buharlaşma sonucunda artan nem ile birleşince o gece kısa süreli bir kar yağışı yaşandı. Bu tarz durumlar kar beklediğimiz 4 günlük süreçte de yaşanabilir. Ancak mevcut gelen sisteme bakarsak zaten o gece gelen hava dalgasından birkaç derece daha soğuk olacak" diye konuştu.



'TAHMİN SÜRESİ KISALDIKÇA İHTİMAL ARTIYOR'

Meteorolojik tahminlerin bir merkezden çıktığını belirten Prof. Dr. Orhan Şen, tahmin sürelerinin doğruluk oranını etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Orhan Şen, “Tüm dünyadaki modeller tek bir merkezden çıkar. Burada okunabilecek hale getirildikten sonra servis edilirler. Bu konuda Meteoroloji Genel Müdürlüğü'müz de çalışır ama daha çok İngiltere ve Amerika’daki modeller kullanılır, bu modeller sonucunda tahmin yaparsınız. Tabii bu tahminleri yaparken yaşadığınız bölgenin coğrafi yapısını da bilmeniz gerekiyor. Bazen coğrafya kaynaklı sürpriz niteliğinde değişiklikler olabiliyor, mesela akışlar kuzeybatılı olduğunda deniz etkisi dediğimiz durum devreye girer ve kar yağışı artar" açıklamasında bulundu.

İlgili Haber Son dakika.. TAG Otoyolu'nda ulaşım kontrollü şekilde başladı

Hava tahminlerinde sürenin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şen, "3 günlük tahminlerimiz yüzde 95 tutma ihtimaline sahip. Süre kısa olduğu için atmosferde olası bir değişim yaşanma ihtimali düşük ama 3 günden uzun tahminlerde gerçekleşme ihtimali yüzde 70’in altına düşer. Bazen mevsimsel tahminler yapılır ki bu özellikle tarım için elzemdir, bu da zaten genel veriler üzerinden yapılan tahminlerdir. Özetlemek gerekirse 10 günün üzerindeki tahminlerde yanılma oranı yüksektir çünkü atmosfer çok çabuk değişir” dedi.

3 İLA 6 DERECE DÜŞECEK

İstanbul Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre de bugün Marmara bölgesi genelinde yağış var. Bu yağış kıyılarda yağmur ve karla karışık yağmur, iç ve yüksek kesimlerde ise kar şeklinde olacak. Yağışların İstanbul ile Marmara'nın doğu kesimlerinde etkili olması, yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı gerçekleşmesi bekleniyor. Trakya kesimlerinde ise sıcaklıkların 3 ila 6 derece arasında düşeceği, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı belirtildi.

İSTANBUL'DA 'İZLANDA KIŞI' ALARMI

İzlanda alçak basın sisteminin etkisi altına girmesi beklenen İstanbul'da tahminlere göre, sıcaklıklar akşam saatlerinden itibaren hissedilir derecede düşecek. Devam eden günlerde de eksi derecelerde seyredecek.

Cuma sabahı saat 10.00 itibarıyla İstanbul’un büyük bölümünde kuvvetli yağmur, akşam saatlerinde Çatalca, Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz ve Şile’de karla karışık yağmur, gece yarısı itibarıyla da kentin tümünde kuvvetli kar yağışı bekleniyor.

Kar yağışının E-5’in altında kalan ilçelerde yüzeyi örtecek şekilde, Boğaz çevresi-TEM otoyolu arasında kalan kesimler ile TEM’in kuzeyinde ve yüksek noktalarda da yer yer diz seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.


Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), yaptığı açıklamada İstanbul'da tüm önlemlerin alındığını duyurdu ve vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de beklenen kar yağışından doğabilecek olumsuz durumlara karşı alarm durumuna geçti. Bin 421 personel ve bin 582 aracın olumsuz durumlara anında müdahale etmek için hazır bekletildiği ifade edildi. Ayrıca İstanbul’un 350 farklı noktasına kurulan istasyonlarda da kar, buz çözücü tuz ve solüsyonların bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Metrobüs hattı için 33 iş makinası görevlendirilirken, İstanbul'a bağlı köyler için ise 142 kepçeli traktör ve 11 kurtarıcının belirlenen noktalarda hazır bulundurulduğu aktarıldı.

Kar yağışı uyarılarının ardından vatandaşlara da tedbir almaları konusunda çağrı yapıldı. İleri sürüş uzmanları trafikte yaşanacak olası aksaklıkları engellemek adına sürücüleri kış lastiği konusunda uyarıyor.

"MEVSİMSEL ŞARTLARI HAFİFE ALANLAR KAZALARA SEBEP OLABİLİR"

'ya konuşan ileri sürüş teknikleri uzmanı Çetin Büyükçınar, ileri sürüş teknikleri uzmanı Çetin Büyükçınar, " Yasa gereği 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği takma zorunluluğu var. İklim şartları 7 derecenin altında ise kış lastiği takmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu şartlara sahip sürücülerin mutlaka kış lastiği takması gerekiyor. Kış lastiği yapısı sayesinde yol tutuşunda ve frenlemede avantaj sağlıyor” dedi.




Kış lastiğinin tek başına yeterli olmadığını belirten Büyükçınar “Kış lastiğim var diye de araba hemen olduğu yerde durmuyor. O bakımdan bu tip hava şartlarında takip mesafemizi arttıracağız" diye konuştu.

İlgili Haber Muğla'da 2 bin 200 yıllık heyecan yaratan keşif! 'Türkiye için büyük bir şans'


Büyükçınar “Mevsimsel şartlardan kaynaklanan kazalarda, trafik sıkışıklıkları ve zorlukları oluşturan kış şartlarına hazırlanmamış sürücülerdir" şeklinde konuştu.

"BAZI SÜRÜCÜLER KIŞ ŞARTLARINI HAFİFE ALIYOR"

Kış lastiğinden kaynaklı meydana gelen kazaların Anadolu'da daha fazla meydana geldiğini dile getiren Büyükçınar "Genelde metropollere baktığımız zaman sürücülerin kurallara daha fazla uyduğunu görüyoruz ancak Anadolu'da sürücüler bu şartları trafik olmadığını düşünerek daha hafife alıyor gibi bir durum var. Bu konuda önlem alınması lazım. Bu durum temelli yaşanacak kazalarda canımız yanabilir” şeklinde konuştu.




KAZALARIN EN BÜYÜK SEBEBİ İNSAN HATASI

Kazaların yüzde 92'sinin insan kaynaklı hatalar sebebiyle yaşandığını aktaran Büyükçınar, "Geri kalan yüzde 8'i ise mekanik ve araç bakımsızlığı gibi nedenlerden oluyor. Tabi aracın bakımsızlığı da aslında insan kaynaklı bir durum" ifadelerini kullandı.

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN BU HUSUSLARA DİKKAT EDİN!

Büyükçınar, kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle anlattı: "Kışlık lastiği alırken ise 3 zirveli dağımızın sembol olarak olması gerekiyor, lastik üzerinde M+S yazısı bulunmalı. Lastiğin diş yapısına bakıldığı zaman çok derinmiş diye bakılmamalı, çünkü hamur yapısı kışlık lastik olma özelliğini taşıyor. izcihabrajansi.com



Kaynak: izcihabrajansi.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI