Bugun...



Yangınların yüzde 90’ı ihmalden

Marmaris’te 4500 hektar ormanlık alanı küle çeviren yangının ardından Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi temmuz ve ağustos aylarında yaşanabilecek olası risklere karşı uyarı raporu hazırladı.

facebook-paylas
Tarih: 04-07-2022 08:57

Yangınların yüzde 90’ı ihmalden

Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 90’dan fazlasının anız yakma, sigara, piknik, çoban ateşi ve çöp yakmadan kaynaklı ihmal ve hatalardan kaynaklandığı belirtildi.

Yangınların yüzde 6’sının kasıt veya sabotaj kaynaklı çıktığı, yüzde 5’inin yerleşim alanı ya da tarla açmak amacıyla meydana geldiğine dikkat çekildi. Enerji Nakil Hatları’nın (ENH) tüm yangınlara oranının yüzde 3.9 olduğunun vurgulandığı raporda, orman alanlarının giderek daha fazla parçalanması yangınların nedenleri arasında sayıldı. Raporda, şu görüşlere yer verildi:

EMNİYET ŞERİTLERİ OLMALI

“Son yıllarda, yıllık yangın sayısı 2500’lerden 3000’lere çıkmıştır. Tarla, bağ, bahçe ve sera artıklarının temizlik amaçlı yakılması önüne geçilemeyen bir sorundur. Özellikle tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan orman yangınlarının önlenmesinde kurumlar arası iş birliği ile gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Orman-yerleşim yeri, tarım arazisi, turizm bölgesi ara kesitleri boşaltılmalı ve harnup, servi, menengiç gibi kızılçama oranla yangına daha dirençli türlerle yeşil yangın emniyet şeritleri oluşturulmalıdır. Halihazırda bu alanlar üzerindeki ağaçlar kesilmekte ve boş bırakılmakta dolayısıyla ot ve kolay yanan çalılarla kaplanan söz konusu ara kesitler yangını teşvik eder hale gelmektedir.

Orman yangınları ile mücadelede mevcut yangın işçilerinin sayısı azalmış ve yaşları ilerlemiştir. Sürdürülebilir bir mücadele için işçilerin sayıları artırılmalı, çalışma periyodu uzatılmalı ve yaş ortalaması düşürülmelidir. 2022 yılı itibariyle 4500 civarında yangın işçisi alımı yapılmıştır. Ancak bu işçiler de mevsimliktir ve yangınla ilgili ciddi bir eğitim ve deneyimleri yoktur. Orman içi köylerde yerel vatandaşlardan yangına ilk müdahale ekipleri kurulmalı. Bu ekiplerin arozöz, su tankeri gibi gerekli diğer tesisat, araç gereçle donatılmalı.”

BEYKOZ’DA ORMAN YANGINI


Beykoz, Çavuşbaşı’nda henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Evlere yakın noktada çıkan yangın, rüzgârın da etkisiyle büyüdü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Havadan, helikopterle de müdahale edilen yangın, yaklaşık bir saat içinde söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmadı. izcihaberajansi.com







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI