Bugun...



Yok bir farkınız her şey çıkar için

Erdoğan için ‘diktatör’ ifadesi kullanan İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin “Ülkenin çıkarları için işbirliği ve koordinasyona devam edelim” sözleri Batılı liderlerin ikiyüzlülüğünün itirafı niteliğinde.

facebook-paylas
Tarih: 10-04-2021 09:26

Yok bir farkınız her şey çıkar için

İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin ‘diktatör’ ifadesi kullandığı AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili “Ülkenin çıkarları için işbirliği ve koordinasyona devam edelim” sözleri iki ülke arasında krize yol açarken aynı zamanda Batılı liderlerin ikiyüzlülüğünün de göstergesi oldu.Draghi’nin tepki çeken açıklaması, kendi çıkarları uğruna dünyanın dört bir tarafında otoriter liderlerle işbirliği yapmaktan imtina etmeyeceklerini gösteren Batılı liderlere ayna tuttu. Çıkarları için ‘diktatör’ dedikleri Erdoğan ile Saray’ın altın varaklı koltuklarında poz verirken dillerinden düşürmedikleri “demokrasi”, “insan hakları” gibi kavramları rafa kaldırıyorlar. Ortadoğu’da, Afrika’da ya da dünyanın dört bir tarafında çıkarları için diktatörlerle iş birliğinden sakınmayan İtalyan ve Avrupalı liderlerin sicilleri bu nedenle bir hayli kabarık.

Kriz tam da Avrupalı liderlerin bu ikiyüzlü tutumundan çıktı esasında. Her fırsatta Erdoğan yönetimini insan hakları, sığınmacı politikası, Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz meseleleri nedeniyle eleştiren Avrupa Birliği (AB) liderleri Salı günü Ankara’ya çıkarma yaptı. Bütün ağır eleştirilerine rağmen Erdoğan ve AKP’li yetkililerle samimi pozlar veren AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel karşılıklı çıkar ilişkisi nedeniyle görüşmeyi kirli bir pazarlığa dönüştürdü. AB yetkilileri sığınmacıları tutma karşılığında kesenin ağzını açtıkları Ankara’ya eleştirilerini sakladı. Bu tutumları nedeniyle kendi ülkeleri ve Avrupa’daki insan hakları temsilcilerinin de tepkilerini çektiler.

İtalya’nın yeni Başbakanı Draghi de Ursula von der Leyen ve Charles Michel ziyaretinde yaşanan ‘koltuk krizi’ nedeniyle Erdoğan’a yönelik kriz yaratan sözler kullandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Draghi, “Erdoğan’ın von der Leyen’e karşı davranışına kesinlikle katılmıyorum. Bu uygunsuz bir durum, bu aşağılama için çok üzgünüm. Açık sözlü olarak onların ne olduğunu, diktatör olduklarını söyleyelim. Ancak ülkelerimizin çıkarları için onlarla işbirliği ve koordinasyona devam edelim’’ ifadesini kullandı. Draghi de bir taraftan diktatör derken aynı zamanda işbirliği mesajı da vermekten geri durmadı.

Draghi, şubat ayında da İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı nedeniyle Erdoğan’ı eleştirmişti.

ZİRVEDE DE AYNISI OLDU

Yaklaşık iki hafta önce gerçekleşen AB zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanları, Türkiye ile ilişkilerin adım adım geliştirilmesi konusunda mutabakata vardı. Yaptırımlar bir kere daha ertelendi.

Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açan, Rusya ile Batı arasından bir tercihe zorlanan Erdoğan, dış politikada yeni bir arayış içerisinde. Bir yandan Biden yönetimindeki ABD ile ilişkileri yeniden dizayn etmeye çalışan Erdoğan, diğer yandan Batı’ya ‘yanınızdayız’ mesajı veriyor. Erdoğan’ın mesajları, çıkarları uyuşan Avrupa’da iyi karşılanıyor. Konu çıkarlar olunca bütün sözler ve eleştiriler de yutuluyor.

 

izcihaberajansi.com

 

Bir Gün







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI