Bugun...



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Eylülden sonra kısa ve orta vadeli planları ortaya koyacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Külliye'de yapılan yatırım toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Eylül ayından sonra kısa ve orta vadeli planları ortaya koyacaklarını belirten Yılmaz, "Türkiye'de yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik reformları kapsamlı şekilde vurguluyoruz. Enflasyonla mücadeleyi sürdüreceğiz, ülkemizin resesyona girmeden büyümesini istihdamını sağlıklı zeminde sürdürmesini hedefliyoruz. Temel çerçevemiz istikrarlı kalkınma süreci." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 15-08-2023 16:11

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Eylülden sonra kısa ve orta vadeli planları ortaya koyacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısı'na başkanlık etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantısı sonrası, açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmazeylül sonunda kısa ve orta vadeli eylem planının ortaya çıkacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

"Kısa vade ve orta vade şeklinde ayırıyoruz. Yasal, idari, teknik ve süreç iyileştirici süreçleri altında toparlayacağız. Eylül sonuna kadar Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda yönlendirme ve teknik komitelerimizi çalıştırıp eylem planı ortaya koyacağız. Meclis açılmadan önce Eylül sonu kısa ve orta vadeli eylem planımız ortaya çıkacak. 6 ayda bir toplanmamız gerekiyor ama 3 ay sonra bir YOİKK toplantısı yapıp çalışmalarımızı gözden geçirmeyi planlıyoruz. Verilerin kullanımı ve paylaşımı konusu. Bu konularda daha ileri düzenlemelere ihtiyaç var. AB ile uyumu gözeten çerçevede uluslararası şirketlerin kendi içlerindeki paylaşımları ve çalışmalar yapmamız gerekiyor.

"FİNANSMAN ERİŞİMİ EN ÖNEMLİ BAŞLIKLARDAN"

Yatırımlarda finansman erişimi en önemli başlıklardan biri olarak ifade edildi. Yatırım yeri imkanlarının gerçekleştirilmesi önemli bir başlık. Tarım ve çevresel imkanlar gözetilerek daha fazla sanayi alanı nasıl oluşturulur gündeme geldi. Sanayiye tahsis edilen arazi AB ülkelerinin oldukça altında. İhracat döviz kazandırıcı hizmetler son derece önemli. Eximbank'ın reeskont kredilerine desteğin artırılmasıyla daha da güçlendirilmesi söz konusu.

"GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI"

Gümrük birliği düzenlemelerine uyum konuları tartışıldı. Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi için işlemlerin kolaylaştırılması önemli başlık. Çalışma mevzuatında çeşitli düzenlemeler ifade edilen hususlar arasında. Kısa, orta vadeli hususların ele alınması söz konusu. Yabancı çalıştırılması hususlarında nasıl kriterlerle hareket etmemiz gerektiği tartışıldı.

Girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi önemli bir başlık. Çeşitli finansal enstrümanlarla girişimciliğin geliştirilmesi, sermaye piyasalarının aktif hale gelmesi konuşuldu. Yeşil dönüşüm kapsamında emisyon ticaret sistemi kullanarak yeşil dönüşümü destekleyici şekilde kullanılması ifade edildi.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN HIZLANMASI ÖNEMLİ"

Dijital dönüşümün hızlandırılması önemli bir başlık oldu. 5G dahil olmak üzere diğer hususlarda yeni çalışmalar yapılması gerektiği ortaya konuldu. Demiryollarının daha fazla önceliklendirilmesi. Seçim beyannamemizde bu konu çok net ortaya konmuş durumda.

"İŞ YAPMA KOLAYLIĞINI GELİŞTİRECEĞİZ"

Risk yönetiminin geliştirilmesi ana başlık olarak tartışıldı. İstanbul başta olmak üzere her türlü afete hazırlık için ne kadar önemli olduğunu konuştuk. Afete hazırlık çalışmalarının hızlandırılması önemli başlıklardan biri oldu. 2018 yılından bu yana yapılan çalışmalarla Dünya Bankası'nın iş yapma kolaylığında 33'e kadar düşmüştük. Dünya Bankası bunu hazırlamıyor ama iş yapma kolaylığını geliştirici adımları atmaya devam edeceğiz.

"ENFLASYONLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Türkiye'de yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik reformları kapsamlı şekilde vurguluyoruz. Enflasyonla mücadeleyi sürdüreceğiz, ülkemizin resesyona girmeden büyümesini istihdamını sağlıklı zeminde sürdürmesini hedefliyoruz. Temel çerçevemiz istikrarlı kalkınma süreci. Yatırım iklimi elverişli hale geldikçe kazanımlar milletimize ekonomimize olumlu şekilde yansıyacaktır."




Kaynak: Haberler.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI