Bugun...



Kilis nerede, hangi bölgede? Kilis il mi, ilçe mi? İşte, Kilis'in konumu

Kilis, MasterChef yarışması ile yeniden dikkatleri çekti. Ekran başındaki izleyiciler 'Kilis nerede, il mi?' sorularını yöneltiyor. Kilis, Güneydoğu Anadolu'da yer alan ildir. Peki, Kilis ne zaman il oldu?

facebook-paylas
Tarih: 09-12-2021 23:17

Kilis nerede, hangi bölgede? Kilis il mi, ilçe mi? İşte, Kilis'in konumu

Türkiye'nin 81 ili arasında yer alan Kilis hakkında bir çok soru gündeme geldi. İl, Güneydoğu Anadolu Bölgesine bağlı ve en küçük illerimizdendir. İşte, Kilis ili hakkında...

KİLİS NEREDE?

Kilis, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan ilidir. Şehirde 2020 itibariyle 142 bin 792 nüfus oranı belirtiliyor. Şehirde Elbeyli, Musabeyli ve Polateli olmak üzere 3 ilçesi vardır.

KİLİS TARİHİ

Kilis tarih boyunca Süryaniler, Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlıların egemenliğinde kalmıştır. 636 yılında Halife Ömer tarafından İslam devleti topraklarına katılmış ve Bizans’a karşı bir sınır karakolu niteliği taşımıştır. Daha sonraları Selçuk ve Memluk egemenliği altına girmiş, nihayetinde I. Selim tarafından 1516 yılındaki Mercidabık Savaşı sonucunda Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kilis, Osmanlı döneminde Halep Vilayeti'ne bağlıydı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra önce İngilizlerin, sonra Fransızların işgaline uğramıştır. 7 Aralık 1921'de işgalden kurtulmuştur.

Kilis, Gaziantep ilinin bir ilçesi iken, Bakanlar Kurulu'nun 06.06.1995 tarih ve 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi ile il statüsüne kavuşturulmuş ve böylece Türkiye'nin 79. ili olmuştur. izcihabrajansi.com




Kaynak: izcihabrajansi.com




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL HABERLER Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI