|
Tweet |
Günlerdir hastaneye yatışların sürdüğünü söyleyen köylüler, Milliyet’e konuştu. Köylüler ile konuştuğumuz esnada köye gelen ambulansla bir vatandaş daha hastaneye kaldırıldı. Ankara’da yoğum bakımda olan çocuklardan biri 5 yaşındaki C.M.’nin dayısı Yusuf Akdemir (23), “Yeğenim 5 yaşında ve günlerdir hastanede yoğun bakımda. Durumu kritik. Aynı evde yaşayan annesine, babasına ve erkek kardeşine herhangi bir şey yok. Bizim kendi evimizde de babam ve erkek kardeşim hastaneye yattım ancak bende ve annemde herhangi bir belirti yok. Ne olduğunu bilmiyoruz, araştırılıyor. Ama eğer sudan kaynaklı olsaydı, bize de bir şey olurdu” diye konuştu.
5 gün sonra taburcu oldu
Etkilenen çocuklardan biri de 5 yaşındaki Ö.Ö.’ydü. Ö.Ö.’nün annesi Nihal Ö., şunları söyledi: “Çocuğumda 14 Temmuz’da ilk karın ağrısı daha sonra da kanlı ishal görüldü. Ertesi gün hemen hastaneye götürdük. İlaç verip geri gönderdiler. Eve geldiğimizde daha da kötüleşti. Bu kez farklı bir hastaneye götürdük ve yatırdılar. 5’inci günün sonunda taburcu oldu. Kimsenin henüz net bir şey dediği yok. Aynı evde sadece çocuğum yaşadı, bize bir şey olmadı. Ama köyden her gün biri hastaneye götürülüyor, sayı artıyor. Onlarca çocuğun durumu kritik.”
Köylülerden Hacer Türk (52) ise “Yıllardır bu suyu kullanıyoruz böyle bir şeye rastlamadık. Sudan kaynaklandığı söyleniyor ancak ben öyle olduğunu düşünmüyorum, çünkü köydeki herkeste belirti yok. Eğer sudan kaynaklıysa da birilerinin bilinçli olarak suya bir şey attığını düşünüyorum” dedi.
HÜS hastalığı şüphesi
Yuva köyündeki zehirlenme vakalarına ilişkin hemolitik üremik sendromu (HÜS) adı verilen hastalığa dikkat çekildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Bilir Göksügür, “Yaşanan olay ve çok sayıdaki vaka büyük ihtimalle hemolitik üremik sendrom dediğimiz tabloya uyuyor. Yakında da büyük ihtimalle yetkililer tarafından açıklanacaktır” dedi. Göksügür, hastalıkla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Normalde Dünya’da yaygın olarak görülen, çoğunlukla kolibasili diye tabir ettiğimiz bir bakterinin özel bir toksin üreten türünün yol açtığı, nadir görülen ama ağır bir tablo. Karın ağrısı, kusma, ateş tablosuyla başlıyor. Bu toksinle karşılaşmış olan çocuklarda aniden başlayan halsizlik, solukluk. Vücutta şişme ve ara ara kendiliğinden olabilen kanamalar gibi belirtiler ortaya çıkarsa, çocukta HÜS olabileceğini düşünüyoruz” dedi. Göksügür hastalığın suyla bulaşabildiğini de söyledi. Hemolitik üremik sendrom (HÜS), kılcal damar kanaması sonucu Anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi ile tanımlanır. En sık görülen şekli, kanamalı ishal. izcihaberajansi.com