Bugun...



Soma’nın hesabı mutlaka sorulur

Siyasi müdahalelerle 7 yıl boyunca sürüncemede bırakılan Soma Katliamı davasında karar sermayeden yana oldu. 301 madenci hayatını kaybederken aramızda gezen katiller hapse girmeyecek.

facebook-paylas
Tarih: 17-06-2021 09:04

Soma’nın hesabı mutlaka sorulur

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende 301 maden işçisinin katledilmesine ilişkin görülen davada karar patronlardan yana oldu. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada; madenin sahibi Can Gürkan 20 yıl hapis acil durum eylem planı müdürü Haluk Evinç hakkında ise beraat kararı verildi. Diğer 2 sanık hakkında sadece 12,5 yıl hapis cezası verildi. Yeni infaz yasasına göre sanıklar aldığı cezasının yarısını yatacak. Ancak daha önce yaklaşık 5 yıl tutuklu kalan ve ardından serbest bırakılan sanıkların tutukluluk süreleri göz önünde bulundurulduğunda kimse hapse girmeyecek.

Katillerin dışarıda serbest olması katliamda yakınını kaybeden ailelerin, avukatların ve adalet için mücadele eden tüm emek dostlarının vicdanını yaraladı. Avukatların tüm itirazlarına rağmen karar duruşmasından hemen önce atanan hâkim Serkan Erdoğan, kararı açıklarken duruşma salonu karıştı. Can Gürkan’ın az ceza almasına neden olan ‘olası kastla’ değil de ‘bilinçli taksir’ suçundan hüküm giymesini aileler tepkiyle karşıladı. Avukatlar ailelerin yanına geçerken mahkeme heyeti salonu terk etti.


İktidar tarafını çoktan belli etti

2014 yılında Soma Katliamı’nı protesto eden madencilere Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in attığı tekme iktidarın tarafını belli etmişti. Kâr hırsının sonucu gerçekleşen Soma Katliamı’nın sorumlularına verilen göstermelik cezalarla sermayeye arkanızdayız mesajı verildi. Ülkeyi ucuz emek cennetine dönüştürme hayalleri peşinde koşan iktidar, sadece emeği değil işçi canını da ucuzlaştırdı. Fıtrat, kader gibi dini referanslarla ölümleri meşrulaştırdı. Ses çıkaranı ise gözaltına aldı, hapis cezaları verdi.

Patronların iktidarı sermayeyi korudu

Soma davasında ‘bilinçli taksir’ değil de ‘olası kast’ suçundan ceza verilseydi bu emsal bir karar olacaktı. Böylece iş cinayeti yargılamalarında sorumluları daha ağır bir yargılama bekleyecekti. Soma’da adil bir yargılama yapılsaydı, her yıl alınmayan önlemler ve kâr hırsı nedeniyle binlerce işçinin iş cinayetlerinde katledildiği ülkemizde patronlara karşı caydırıcı olacaktı.

Soma’da mahkemelerden adalet çıkmadı. Ancak madenci ailelerinin ve emekten yana olan herkesin mücadelesi devam edecek. Soma unutulmayacak. Sorumlular gerçekten cezalandırılana kadar bu işin peşi bırakılmayacak.

Duruşmanın ardından mahkeme önünde açıklama yapan aileler karara sert tepki gösterdi. Bir madenci yakını şöyle konuştu: “Göçmüş, kokuşmuş adaleti arıyoruz. Bir gün gelir mi? Bizim tek derdimiz adalet. Şimdi bize diyecekler ki neyin adaleti. ‘Size paralar verildi, yardımlar yapıldı. Ak Parti’ye oy çıktı Soma’dan’ diyecekler. Bize bela okuyan bile var. Ama biz sadece ölen 301 kişinin adaletini aradık. Çocuklarımızın adaletini aradık. Ancak olmadı, başaramadık. Bir daha 301’ler yaşanmasın diye uğraştık. En tepeden yargılanacaktı. Cumhurbaşkanı ‘En yakınım bile olsa tutuklanacak, cezasını çekecek’ demişti. Ancak ucu kendisine dokunduğu zaman sustu.”

Başka bir madenci yakını ise şunları söyledi: “Ben ölürüm ama benim torunum bu davanın peşinde olacak. Bunu açıkça konuşuyorum, bu dava burada bitmedi. Ben çocuğumu öldüren kimse kurtulamaz.”

***

Bu hukuksuz kararı kabul etmeyeceğiz

Verilen cezaları değerlendiren aile avukatlarından Nergiz Tuba Aslan sanıkların tamamının serbest olduğunu hatırlattı. Çıkan kararın kesinlikle kabul edilemeyeceğini dile getiren Aslan, “Herhangi bir tutuklama kararı yok. Karar kesinleşmeden de infaz aşamasına geçilmeyecek. Kabul edilebilir gibi değil. Yeni infaz yasasına göre cezaları kesinleşse bile yatacağı en fazla birkaç aydır onu da yatar mı bilmiyorum. Biz mücadelenin hukuki boyutunu bırakmayacağız” dedi.

Can Gürkan’ın olası kast yerine suçunu hafifletici olan bilinçli taksirle yargılandığını hatırlatan Aslan şöyle konuştu: “Tutuklu olduğu süre göz önünde bulundurulduğunda ve ceza olası kasıttan kurulmadığı için yatacağı süre yeni infaz yasası düzenlemesine göre aldığı cezanın yarısı. Kasten işlenen bir suç olmadığı yönünde yargılandığı için aldığı cezanın sadece yarısını yatması gerekiyor sonra denetimli serbest süreci. Karar kesinleştiğinde dahi 301 kişinin ölmesinden sorumlu olan, şirketin patronu, en üst düzey yöneticisi birkaç ay belki hapishanede kalacak belki kalmayacak.”

KAYIPLARIN ARTMASINA NEDEN OLDU

Aslan, Haluk Evinç hakkında verilen beraat kararını ise şu sözlerle değerlendirdi: “Can Gürkan hakkında bilinçli taksirden hüküm kurulmuş olması gibi Haluk Evinç hakkında da beraat kararının verilmiş olması kabul edilemez. Bu madende acil eylem durum planının başkanı. Hazırlanan acil eylem durum planında başkan sıfatında. Özellikle madende katliam gerçekleştikten sonra havalandırmanın ters çevrilmesi kararını veren insan. Bu havalandırma ters çevrildikten sonra 23 kişinin bizzat ölümüne neden olan insan ve aynı zamanda o katliam yaşandıktan sonra etkili bir kriz yönetimi sağlamadığı için bir kaos ortamı oluştuğundan katliamda ölen işçi sayısının artmasına neden olan insan. Hem yapması gereken işleri yapmadığı için bir de bizzat iradi olarak karar verip havalandırmayı ters çevirdiği için 23 kişinin ölmesinden bizzat sorumlu olan insan hakkında beraat kararı verildi. Kabul edilebilir gibi değil.”

 

izcihaberajansi.com

 

Bir Gün







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ASAYİŞ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

www.izcihaberajansi.com


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI